Wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar bij werknemers van kleine- en middelgrote werkgevers

27 oktober 2023

|

Nieuws

Huidige situatie
Wanneer een medewerker langdurig ziek is worden de re-integratie-inspanningen in eerste instantie gericht op terugkeer in eigen (aangepast) werk bij eigen werkgever. Wanneer er wordt geconcludeerd dat structurele werkhervatting binnen eigen organisatie niet mogelijk is, zal de werknemer zich moeten richten op hetvinden van passend werk bij een andere werkgever.

Voor veel kleine- en middelgrote bedrijven is het lastig om een langdurig zieke werknemer te re-integreren wegens gebrek aan passend werk. Ook het opvangen van uitval en het regelen van vervanging is lastig. Het kabinet wil hen daarom tegenmoet komen.

Doel van het wetsvoorstel
Het doel van het wetsvoorstel is kleine- en middelgrote werkgevers meer wendbaar te maken door eerder duidelijkheid te geven tot welk moment zij de eigen functie van de zieke werknemer beschikbaar moeten houden. Met de maatregel krijgen werkgevers en werknemers duidelijkheid over het te volgen spoor bij re-integratie en de mogelijkheid tot vervanging van de werknemer in het tweede ziektejaar.

In het nieuwe voorstel wordt geregeld dat kleine- en middelgrote werkgevers de mogelijkheid krijgen om vanaf de start van het tweede ziektejaar (niet eerder en niet later) zich alleen te richten op re-integratie in het tweede spoor. Dat wil zeggen: re-integratie bij een andere werkgever, indien aan de voorwaarden voor het uitsluiten van het eerste spoor wordt voldaan.
Afsluiting van het eerste spoor is mogelijk indien de werknemer daarmee(schriftelijk) instemt, of indien dit niet het geval is, na toestemming door het UWV.

Opzegverbod enontslag in geval van een afgesloten eerste spoor re-integratie
Het opzegverbod dat geldt bij een afgesloten eerste spoor re-integratie eindigt twee jaar na de eerste ziektedag van de werknemer (ook als hij inmiddels hersteld is). Dit is alleen anders als het UWV in geval van een nog zieke werknemer een loonsanctie aan de kleine- of middelgrote werkgever oplegt vanwege onvoldoende re-integratie-inspanningen. Het opzegverbod wordt in dat geval verlengd met de periode waarvoor UWV een loonsanctie oplegt (maximaal 52weken).

Indien na afloop van de periode van het opzegverbod door dekleine- of middelgrote werkgever wordt overgegaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst zal dit naar verwachting in de meeste gevallen middels een beëindigingsovereenkomst of met schriftelijke instemming van de werknemer plaatsvinden. De kleine- of middelgrote werkgever heeft in geval van afgesloten re-integratie in het eerste spoor en na afloop van de periode van het opzegverbod eveneens de mogelijkheid om het UWV om toestemming te vragen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Daarvoor wordt binnen het ontslagstelsel een nieuwe redelijke grond voor ontslag gecreëerd waarop de kleine- of middelgrote werkgever in geval van afgesloten re-integratie in het eerste spoor een beroep kan doen. Dit kan zowel in de situatie dat de werknemer nog ziek is als in desituatie dat de werknemer volledig hersteld is. Er is geen wijziging beoogd inde bestaande ontslaggrond langdurige arbeidsongeschiktheid voor ontslag aanvragen voor werknemers bij kleine- en middelgrote werkgevers bij wie het eerste spoor na het eerste ziektejaar niet is afgesloten én voor werknemers in dienst bij grote werkgevers.

Reageren op het concept wetsvoorstel
De internetconsultatie ten aanzien van dit concept wetvoorstel is gestart op 13 oktober 2023, u heeft nog tot 24 november 2023 om een reactie achter te laten. U vindt hier de link naar de internetconsultatie:

https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstelwijzigingreintegratieverplichtingentweedeziektejaar/reageren

gerelateerd nieuws

Meer over Drive

Nieuws

02 april 2024

De kracht van een externe vertrouwenspersoon

In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien en waar de druk om te presteren constant aanwezig is, kan het soms een uitdaging zijn om je balans te b..

Lees verder

Nieuws

15 maart 2024

De voordelen van loopbaancoaching

In een wereld die steeds competitiever wordt en waar carrièrepaden steeds diverser worden, is het niet verrassend dat steeds meer mensen de hulp van loo...

Lees verder

Nieuws

15 januari 2024

Samenwerking DELTA Equity Partners

Wij brengen u graag op de hoogte van een belangrijke ontwikkeling binnen onze organisatie. Al ruim 20 jaar zijn wij een betrouwbare partner voor onze kla..

Lees verder